Marmeladi makeiset on yllättävän helppoja ja yksinkertaisia tehdä! Ainoastaan ne vaativat kärsivällisyyttä sillä marmeladien kuivattaminen kesti lähes viikon vaikka ohjeessa puhuttiin parista- kolmesta päivästä. Lisäksi marmeladien tekemiseen tarvitaan agar agaria, jota itse ainakin ostin apteekista 50 gramman purkissa. 50 gramman purkki agar agaria maksoi reilu 10 €, joten halvasta leivontatarvikkeesta ei voi puhua. Joka tapauksessa tämä oli todella mielenkiintoista kokeilla valmistaa itse marmeladeja ja ne jopa onnistuivat heti ensimmäisellä kerralla, joten ohjeen täytyy olla hyvä!
Itse tein sekä mustikka-mustaherukkamarmeladeja että mansikka-punaherukkamarmeladeja. Näitähän voi tehdä mistä vain omista lempimarjoista kunhan vain pitää ohjeessa olevat mittasuhteet samana.
Mustikka-mustaherukkamarmeladit
3dl mustikoita
9dl mustaherukoita
3dl vettä keittämiseen
n. 2dl vettä laimentamiseen
n. 4dl sokeria, maun mukaan
1rkl agar agaria (=15g)
Pinnalle erikoishienoa (Siro) sokeria tai sulatettua suklaata.
1. Vuoraa kantikas astia (n. 15cm x 25cm) leivinpaperilla.
2. Keitä mustikoita ja mustaherukoita vedessä sen aikaa, että marjojen mehu irtoaa. Kaada seos siivilään ja puserra lusikalla marjoista kaikki mehu pois. (Me syötiin marjamössöä ensin kaurapuuron kanssa ja loput turkkilaisen jugurtin kanssa ja oli hyvää!)
3. Mittaa mehu ja lisää tarvittaessa vettä niin paljon, että saat yhteensä 7dl nestettä.
4. Lisää sokeria sen verran, että maku hellii mieltä ja kieltä.
5. Sekoita mehun joukkoon agar agar -jauhe ja keittele hiljalleen n. 5 min.
6. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan suhteellisen nopeasti, sillä hyytyminen alkaa melko nopeasti.
7. Kun marmeladilevy on kiinteä n. parin tunnin kuluttua, leikkaa siitä terävällä veitsellä kuutioita tai ota muotilla kuvioita. Huomioi, että makeiset kutistuvat jonkin verran kuivuessaan.
8. Kuivattele makeisia huoneenlämmössä leivinpaperin päällä käännelleen niitä kupeelta toiselle vähintään pari päivää. Tässä ei pidä hoppuilla, muuten sokerointi sulaa makeisten pintaan.
9. Sokeroi nahkeat marmeladit ja pakkaa kauniisiin purkkeihin tai esim. sellofaaniin.
2. Keitä mustikoita ja mustaherukoita vedessä sen aikaa, että marjojen mehu irtoaa. Kaada seos siivilään ja puserra lusikalla marjoista kaikki mehu pois. (Me syötiin marjamössöä ensin kaurapuuron kanssa ja loput turkkilaisen jugurtin kanssa ja oli hyvää!)
3. Mittaa mehu ja lisää tarvittaessa vettä niin paljon, että saat yhteensä 7dl nestettä.
4. Lisää sokeria sen verran, että maku hellii mieltä ja kieltä.
5. Sekoita mehun joukkoon agar agar -jauhe ja keittele hiljalleen n. 5 min.
6. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan suhteellisen nopeasti, sillä hyytyminen alkaa melko nopeasti.
7. Kun marmeladilevy on kiinteä n. parin tunnin kuluttua, leikkaa siitä terävällä veitsellä kuutioita tai ota muotilla kuvioita. Huomioi, että makeiset kutistuvat jonkin verran kuivuessaan.
8. Kuivattele makeisia huoneenlämmössä leivinpaperin päällä käännelleen niitä kupeelta toiselle vähintään pari päivää. Tässä ei pidä hoppuilla, muuten sokerointi sulaa makeisten pintaan.
9. Sokeroi nahkeat marmeladit ja pakkaa kauniisiin purkkeihin tai esim. sellofaaniin.
Mansikka-punaherukkamarmeladit
4dl mansikkasosetta
3dl laimentamatonta punaherukkamehua
n. 2dl sokeria, maun mukaan
1 rkl agar agaria (=15g)
Pinnalle erikoishienoa (Siro) sokeria tai sulatettua suklaata.
1. Vuoraa kantikas astia (n. 15cm x 25cm) leivinpaperilla.
2. Soseuta sulatetut pakastemansikat sileäksi soseeksi esim. tehosekoittimella ja kaada kattilaan.
3. Lisää punaherukkamehu, sokeri ja agar agar. Keitä niitä hiljalleen n. 5 min.
4. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan.
5. Hyydytä, kuivattele, leikkaa ja kuorruta yllä olevan ohjeen mukaan.
Nämä marmeladit lähtee tällä kertaa joululahjaksi. Nämä onkin oikein herkullinen lahja heille, jotka pitävät marmeladeista. Lisäksi itse tehty lahja on aina tehty ajatuksella ja rakkaudella, joten ainakin itsestäni on ihanaa saada jotain uniikkia.
<3 Krisu
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina!