tiistai 22. joulukuuta 2015

Marmeladi makeiset

Innostuin pari viikkoa sitten tekemään ensimmäistä kertaa elämässäni itse marmeladi makeisia, joka sinällään on aika outoa, koska itse en syö marmeladeja. Nämä marmeladit vain ovat aika paljon makoisampia kun ne on tehty omista marjoista, joten olihan näitä muutama maisteltava. Ohjeen poimin jostakin mainoslehtisestä tai asiakaslehdestä, en muista enää mikä lehti se tarkalleen oli. Lehti oli kuitenkin sellainen, jota en yleensä edes lukisi, mutta koska heti kannessa mainostettiin marmeladien ohjetta, oli lehti luettava läpi.


Marmeladi makeiset on yllättävän helppoja ja yksinkertaisia tehdä! Ainoastaan ne vaativat kärsivällisyyttä sillä marmeladien kuivattaminen kesti lähes viikon vaikka ohjeessa puhuttiin parista- kolmesta päivästä. Lisäksi marmeladien tekemiseen tarvitaan agar agaria, jota itse ainakin ostin apteekista 50 gramman purkissa. 50 gramman purkki agar agaria maksoi reilu 10 €, joten halvasta leivontatarvikkeesta ei voi puhua. Joka tapauksessa tämä oli todella mielenkiintoista kokeilla valmistaa itse marmeladeja ja ne jopa onnistuivat heti ensimmäisellä kerralla, joten ohjeen täytyy olla hyvä!

Itse tein sekä mustikka-mustaherukkamarmeladeja että mansikka-punaherukkamarmeladeja. Näitähän voi tehdä mistä vain omista lempimarjoista kunhan vain pitää ohjeessa olevat mittasuhteet samana.


Mustikka-mustaherukkamarmeladit 

3dl mustikoita
9dl mustaherukoita
3dl vettä keittämiseen
n. 2dl vettä laimentamiseen
n. 4dl sokeria, maun mukaan
1rkl agar agaria (=15g)

Pinnalle erikoishienoa (Siro) sokeria tai sulatettua suklaata.

1. Vuoraa kantikas astia (n. 15cm x 25cm) leivinpaperilla.
2. Keitä mustikoita ja mustaherukoita vedessä sen aikaa, että marjojen mehu irtoaa. Kaada seos siivilään ja puserra lusikalla marjoista kaikki mehu pois. (Me syötiin marjamössöä ensin kaurapuuron kanssa ja loput turkkilaisen jugurtin kanssa ja oli hyvää!)
3. Mittaa mehu ja lisää tarvittaessa vettä niin paljon, että saat yhteensä 7dl nestettä.
4. Lisää sokeria sen verran, että maku hellii mieltä ja kieltä.
5. Sekoita mehun joukkoon agar agar -jauhe ja keittele hiljalleen n. 5 min.
6. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun vuokaan suhteellisen nopeasti, sillä hyytyminen alkaa melko nopeasti.
7. Kun marmeladilevy on kiinteä n. parin tunnin kuluttua, leikkaa siitä terävällä veitsellä kuutioita tai ota muotilla kuvioita. Huomioi, että makeiset kutistuvat jonkin verran kuivuessaan.
8. Kuivattele makeisia huoneenlämmössä leivinpaperin päällä käännelleen niitä kupeelta toiselle vähintään pari päivää. Tässä ei pidä hoppuilla, muuten sokerointi sulaa makeisten pintaan.
9. Sokeroi nahkeat marmeladit ja pakkaa  kauniisiin purkkeihin tai esim. sellofaaniin. 


Mansikka-punaherukkamarmeladit

4dl mansikkasosetta
3dl laimentamatonta punaherukkamehua
n. 2dl sokeria, maun mukaan
1 rkl agar agaria (=15g)

Pinnalle erikoishienoa (Siro) sokeria tai sulatettua suklaata.

1. Vuoraa kantikas astia (n. 15cm x 25cm) leivinpaperilla.
2. Soseuta sulatetut pakastemansikat sileäksi soseeksi esim. tehosekoittimella ja kaada kattilaan.
3. Lisää punaherukkamehu, sokeri ja agar agar. Keitä niitä hiljalleen n. 5 min.
4. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun astiaan.
5. Hyydytä, kuivattele, leikkaa ja kuorruta yllä olevan ohjeen mukaan.


Nämä marmeladit lähtee tällä kertaa joululahjaksi. Nämä onkin oikein herkullinen lahja heille, jotka pitävät marmeladeista. Lisäksi itse tehty lahja on aina tehty ajatuksella ja rakkaudella, joten ainakin itsestäni on ihanaa saada jotain uniikkia.

<3 Krisu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina!