perjantai 19. helmikuuta 2016

Kolmen viikon ruokalistat

Olen varmasti naputellut googleen jo kaikki mahdolliset hakusanat kun olen miettinyt "mitä tänään syötäisiin?". Kyllä, olen kirjoittanut googleen myös tuon "mitä tänään syötäisiin? -lauseen ja sieltähän tulee tietenkin linkkejä siihen tuon nimiseen ruokaohjelmaan. On sieltä useamman kerran löytynytkin hyviä ja erilaisia ruokaohjeita, mutta silti nuo kokeilut tahtoo jäädä aina siihen yhteen kertaan. Kertoisko tämä siitä, että ne tutut ja perinteiset arkiruuat ovat paras vaihtoehto näin tavallisena arkena?


Mulla on siis tämä iänikuinen ongelma ruuan laiton suhteen ja törmään tähän ongelmaan lähes päivittäin! Tiedän kuitenkin, että en ole ainoa, vaan moni muukin pyörittää samaa ongelmaa päässään. Siksipä päätin listata niitä ruokia mitä me ollaan syöty viime aikoina ja joita on tehty tai voisi tehdä useammankin kerran. Nopeasti mietittynä sain listattua ruokia yllättävän paljon, joten niistä tuli ruokalistat kolmelle viikolle ja vaihtoehtoja jäi vielä jopa yli. Olen yllättynyt ja ehkä hiukan ylpeäkin, meillähän syödään suhteellisen monipuolisesti! Paitsi, että onko nämä listat nyt aina se todellisuus?

Lasagne kuuluu kaivurin kauhaan!

Voin kyllä ihan suoraan kertoa, että nämä ruokalistat mitä tässä postauksessa julkaisen, eivät pyöri meidän jokapäiväisessä elämässä. Kiire, raaka-aineiden puute tai pelkkä laiskuus ajaa oikaisemaan ja hyppäämään monimutkaisemman ruuan ylitse. Helposti sitä valitsee jauhelihalasagnen sijaan pelkän jauhelihakastikkeen ja spagetin, vaikka lasagne maistuisikin paremmalle! Se on taas aivan eri juttu kun tämä sama toistuu viitenä päivänä viikossa tai ainakin joka toinen päivä. Niin ja joka toinen päivän syödään sitten niitä ranskiksii ja nakkeja! No onneksi ei ihan tälle linjalle olla viel lähdetty (eikä toivottavasti lähdetäkään), mutta kyllä viime kesän ja syksyn aikana tultiin melkoisen tutuiksi kaupan pakastealtaan ja puolivalmiiden ruokien kanssa. Se oli sitä todellista ajan puutetta, mutta onneksi se vaihe oli vain väliaikainen!

Tortillassa kastikkeena turkkilainen jugurtti

Nyt kun olen kotiäitinä, mulla on rehellisesti sanottuna ensimmäistä kertaa elämässäni kiinnostusta ruuan laittoa kohtaan. Leipominen on ollu musta aina todella kivaa, kun taas ruuan laitto on ollu se pakollinen paha. Eikä tämä tarkoita sitä, että en pitäisi ruuasta.. Olen kyllä aina ollu hyvän ruuan ystävä, kunhan sitä ei ole tarvinnut itse laittaa, ainakaan yksin! Ruuan laitostakin voi näköjään oppia pitämään. Ei se edelleenkään ole mun se ehdoton lemppari juttu, mutta välillä siihen voi jopa vähä ihastua! Onneksi meidän kolme henkinen perhe ei syö kovin suurta määrää ruokaa kerralla, joten yhdestä kattilallisesta riittää aina kahdelle tai kolmelle ruualle. Ruokaa ei siis tarvi vieläkään laittaa aina ihan joka päivä! ;)

Joskus niiden itse tehtyjen pinaattilettujen tilalla on kaupan lettuja. Päällä on sentään omista mustaherukoista tehtyä hilloa! ;)

Tämän pitkäksi venyneen alkuhöpötyksen jälkeen julkaisen ruokalistat:

1 VIIKKO

Maanantai: Jauhelihakastike & täysjyvä spagetti/perunat
Tiistai: Kanakeitto
Keskiviikko: Uunimakkara & perunamuusi + ruskea kastike
Torstai: Loimulohi/savulohi-mango-granaattiomenasalaatti
Perjantai: Mannapuuro & marjasoppa omista marjoista
Lauantai: Kotitekoinen pizza
Sunnuntai: Uunilohi & perunat +valkokastike ja raikas salaatti

2 VIIKKO

Maanantai: Pinaattikeitto & kanan munat
Tiistai: Jauhelihalasagne
Keskiviikko: Kinkkukiusaus + paljon juustoraastetta
Torstai: Lohikeitto
Perjantai: Tortillat jauheliha-salaatti täytteellä
Lauantai: Kotitekoiset/ kaupan valmiit lohkoperunat & kanan rintapaloja/koipia
Sunnuntai: Possun ulkofile/sisäfile suikalekastike & täysjyvä riisi + raikas salaatti

3 VIIKKO

Maanantai: Nakkikeitto
Tiistai: Kasvis-kanakastike & täysjyvä riisi/pasta/nuudeli
Keskiviikko: Sinihomejuustoiset lihapullat & perunamuusi + ruskea kastike
Torstai: Kasvissosekeitto
Perjantai: Kotitekoiset pinaattiletut + puolukkahillo
Lauantai: Kana-caesar salaatti
Sunnuntai: Kuha/lohifileet pannulla & uuniperunat + raikas salaatti


Lähes jokaisesta ruuasta on mahdollista tehdä erilaisia versioita muuttamalla mausteiden määrää tai sillä, mitä lisää kastikkeeseen. Itse esimerkiksi pidän tulisista ruuista, mutta pienen poikamme takia, en voi tehdä usein todella tulisia ruokia. Kanakeitosta teen yleensä tulisempaa, mutta kompensoin makua lisäämällä sinne koskenlaskija sulatejuustoa. Kanakastiketta taas voi suurustaa hyvin monella tavalla. Itse olen suurustanut vesikastiketta pelkällä maizenajauho-vesi suurusteella tai toisinaan lisännyt tavallista kermaa tai kookoskermaa tai tuorejuustoa tai sulatejuustoa. Lisäksi esimerkiksi lihapullia voi tehdä hyvin monella tavalla. Joskus teen perinteisiä lihapullia, toisinaan taas lisään sinne sinihomejuustoa, fetaa tai vaikka paprikan palasia. Välillä olen myös korvannut kermaviilin lusikallisella sweet chili kastiketta, jolloin koostumuksesta tulee aika paljon erilainen. Salaatteja soisi meilläkin syötävän useammin ruokien yhteydessä, mutta harvemmin sitä ehtii enää salaattia tekemään. Pyrinkin laittamaan mahdollisimman paljon kasviksia ruokiin, jotta edes jostain niitä tulisi. Lisäksi syömme kyllä tuoreita kasviksia ja hedelmiä aamu- väli- ja iltapaloilla.


Tämän postauksen tarkoitus on tuoda edes yksi uusi tai unholaan jäänyt ruoka teidän muidenkin tietoisuuteen. Itse ainakin monesti kaipaan sitä, että voi jakaa ruokalistoja ja vinkkejä muiden kanssa, jolloin saa jotain vaihtelua puolin ja toisin. Toivon siis, että tästä olis jollekin jotain höytyy! :)

Ps. Kysykää rohkeesti tarkempii reseptei, jos joku kiinnostaa enemmän. Voin siitä/niistä kirjoitella sitten erillisiä postauksia. Ja kommentoikaa ihmeessä, jos teillä syödään jotain hyvää, mitä mun listalla ei oo, olen saattanut unohtaa jonkun hyvän perusruuan kokonaan! :)

<3 Krisu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina!