sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Helppo gluteeniton pannukakkukakku

Meillä on yleensä aina gluteenittomia jauhoja kaapissa, koska kaksi siskoistani on gluteenittomia. Lisäksi lähipiirissä on muitakin gluteenittomia, joten heidän vierailuihin on syytä varautua. Harvemmin kuitenkaan leivon etukäteen pakkaseen gluteenittomia, sillä tottumuksesta tulee vain tehtyy kaikki leivonnaiset tavallisiin vehnäjauhoihin tai muihin gluteenittomille sopimattomiin jauhoihin.

Eilen sitten saimme kaksi ihanaa siskoani kylään, joten täytyi nopeasti keksiä jotain suhteellisen helppoa ja nopeaa tarjottavaa. Leivontaa rajoitti se, että meiltä ei löytynyt kovinkaan ihmeellisiä leivontatarvikkeita. Onneksi olimme syksyn mittaan poimineet kuitenkin paljon marjoja pakkaseen, joten niitä on runsaasti käytettäväksi ja ne on takuuvarmasti gluteenittomia. Lisäksi jääkaapissa oli 2dl kermaa, joka huusi "käytä minut ennen kuin päiväykseni menee umpeen". Tästä sainkin idean kokeilla gluteenitonta pannukakkukakkua! Ja voin kyllä sanoa, että se oli mielestäni hyvää. Ei yhtään liian makeaa, sillä teen aina letut suolaisina ja sitten niiden päälle voi laittaa joko suolaista tai makeaa täytettä.Letut:

½ l maitoa
2 kananmunaa
2 ½ dl gluteenitonta jauhoa
½ tl suolaa
50 g sulatettua voita

Kaikki ainekset vispataan kulhossa sekaisin. Äidin oppien mukaan laitan sulatetun voin suoraan taikinan sekaan, niin itse paistamisessa ei enää tarvitse käyttää voita. Jos tykkää makeasta lettutaikinasta, voi taikinaan lisätä maun mukaan sokeria. Anna lettutaikinan turvota hetki ennen paistamista. Paista letut. Niitä tuli muistaakseni noin 9 kappaletta.

Itse pannukakkukakun tai lettukakun, miksi tätä nyt haluaakin nimittää, kasaaminen on helppoa. Käytin tähän kakkuun lähes kaikki letut, mitkä paistoin. Ehkä 1-2 jäi käyttämättä, kun katosivat parempiin suihin ennen kasaamista. Vatkasin 2dl kermaa, mutta halutessaan sitäkin voi vatkata enemmän. Mielestäni tämä kerma määrä oli kuitenkin aivan riittävä. Laita siis tarjoiluastian päälle suurin lettu ja sivele siihen vähän kermaa ja ripottele kerman päälle erilaisia marjoja. (Itse käytin mansikoita, mustikoita, punaviinimarjoja ja vadelmia vuorotellen.) Laita tähän päälle taas uus lettu ja tee sama uudelleen niin kauan kun kermaa ja lettuja riittää. Päällimäiseksi kasasin isoimman keon marjoja ja sulatin 3 palaa tummaa suklaata, jolla viimeistelin koristelun. Nauti! <3

ps. Tästäkin kakusta tulisi vielä näyttävämpi ja paremman makuinen, jos marjat olisi tuoreita, joten täytyy sitten kesäaikaan tehdä tuoreista marjoista! Lisäksi tämmöisen kakun voisi tehdä myös suolaisilla täytteillä. Täytyykin kokeilla ens kerralla. :)

<3 Krisu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, ne piristävät aina!